لوله ها انواع مختلفی دارند که در دسته لوله های داربست ، لوله جدار چاه ، لوله اسپیرال ، لوله مانیسمان ، لوله گاز رسانی و انواع دیگر قرار می گیرند . در این مطلب تصمیم داریم در مورد لوله مسی صحبت کنیم زیرا این لوله ها کاربردهای زیادی دارند که در سیستم های لوله کشی و تهویه و همچنین سیستم های حرارتی از آن ها استفاده می شود .

کارخانه های مختلفی لوله های مسی را تولید و عرضه می‌ کنند و این لوله های مسی با توجه به ضخامت و ویژگی هایی که دارند قیمت های متفاوتی هم خواهند داشت .

 

 

کاربرد، مزایا و محدودیت های انواع لوله مسی

 

 

لوله مسی

 

دسته بندی لوله های مسی از نظر کاربرد

همانطور که گفته شد لوله های مسی جزو لوله های بسیار پر کاربرد در صنایع هستند که با توجه به نوع کاربرد به چهار دسته لوله مسی شاخه ، لوله مسی کلاف ، لوله مسی کویل و لوله مسی مویین تقسیم ‌بندی می ‌شوند که هر کدام از آن ها ویژگی ، مزایا و کاربردهای بخصوصی دارند .

 

لوله مسی شاخه

لوله های مسی شاخه هیچ نوع آلودگی ندارند و کاملاً هم سطح هستند و چون در آن ها هیچ نوعی اثری از آلودگی دیده نمی ‌شود ، این ویژگی باعث شده که توان هدایت الکتریکی بالایی در این لوله ها وجود داشته باشد و علاوه بر آن در برابر خوردگی هم مقاومت زیادی دارند و در تاسیسات بیمارستان ها و تهویه مطبوع می توان از لوله های مسی شاخه استفاده کرد .

 

لوله مسی کلاف

لوله های مسی ضخامت های مختلفی دارند که قطر آنها از 14 اینچ تا 87 اینچ و طول آنها از 15 تا 50 میلی متر متغیر می باشد که مشتری با توجه به نیاز خود نوع مورد نظر را اری می‌کند . این لوله ها معمولاً جنس نرمی ‌دارند و در سیستم لوله‌کشی و سرمایشی و گرمایشی از لوله مسی کلاف استفاده می شود .

 

لوله مسی

 

 لوله مسی کویل

از این نوع لوله مسی در مبدل های حرارتی و دستگاه های حرارتی استفاده می ‌شود و هدایت حرارتی مس تقریبا دو برابر آلومینیوم بوده و می تواند انتقال حرارت را بسیار بیشتر از آن انجام دهد و راندمان انتقال حرارت با استفاده از لوله مسی کویل بسیار بالا می‌ رود .

 

لوله مسی مویین (CAPILLARY)

این لوله ها قطر خیلی کمی دارند و به همین دلیل است که به آن ها مویین گفته می‌ شود که در چیلرها و تبریدها معمولاً از لوله مسی مویین استفاده می ‌شود که بین ورودی اپراتورها و خروجی فیلترها قرار می‌گیرند و اگر قطر آن ها از 64 میلیمتر بیشتر باشد به صورت شاخه ای در بازار عرضه می شوند .

 

دسته بندی لوله های مسی با توجه به نیاز بازار

لوله های مسی که تا به حال از آن ها صحبت کردیم با توجه به نیاز بازار در سه دسته مختلف قرار می‌ گیرند که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد :

لوله مسی  TPC: این لوله‌ ها به علت انتقال سریع جریان الکتریکی مصرف بالایی دارند.

لوله مسی DLP و DHP : این دو نوع لوله مسی هم جریان الکتریکی خوبی را برقرار می کنند و هم جوش‌کاری مناسبی دارند و به همین دلیل از آن ‌ها در ساخت مبدل‌ های حرارتی استفاده می شود .

 

 

 

لوله مسی

 

دسته بندی لوله مسی با توجه به ضخامت دیواره

اگر بخواهیم لوله ‌های مسی را با توجه به ضخامت دیواره آن ها تقسیم کنیم به سه نوع  L، K و M در بازار وجود دارند که به ترتیب ضخامت آن ها کمتر و کمتر می شود و این سه موردی که نام برده شد قطر خارجی یکسانی دارند و اگر بخواهید در دستگاه گرمایشی ساختمان از آن ها استفاده کنید ، بهتر است از کمترین ضخامت یعنی لوله M استفاده کنید . زیرا فشار در دستگاه‌ های گرمایشی مناطق کوچک بسیار پایین است و در عوض برای مصرف انتقال آب بهتر است از لوله ای که ضخامت بیشتری دارد یعنی لوله L استفاده کنید .

 

محدودیت های استفاده از لوله مسی

لوله های مسی در برابر اکسیژن محلول در آب مقاومت خوبی دارند ، ولی در عوض مقاومت آن ها در برابر خوردگی مواد شیمیایی کم است و تغییرات شیمیایی در دماهای بالای ضدیخ های پایه گلیکول باعث خوردگی لوله های مسی می شود و این خوردگی ها با تابش خورشید بیشتر اتفاق می افتد ، پس بهتر است از این لوله ها در دستگاه های خورشیدی استفاده نشود.

پس در واقع در صورتیکه سولفید هیدروژن چگالی بالایی داشته باشد ، لوله ‌های مسی گزینه مناسبی برای آن کار نخواهد بود و خیلی زود آسیب می ‌بیند .

 

لوله مسی

 

 مزایای لوله های مسی

مزیت لوله های مسی به طور کلی در این است که برای محیط زیست بسیار مناسب هستند و در برخی از آن ها هیچ نوع آلودگی وجود ندارد و علاوه بر آن غالب ساده ‌ای دارند و هزینه تولید لوله های مسی پایین است و به صورت یکنواخت می توانند دما را در بدنه لوله پخش کنند و قابلیت انتقال بالای حرارت در آن ها از ویژگی‌ های مثبت لوله ‌های مسی می باشد .

ولی همانطور که گفته شد در بعضی از مواقع هم نمی توان از آن ها استفاده کرد زیرا دچار خوردگی خواهند شد .

به طور کلی می‌توان گفت که لوله های مسی در چهار دسته مختلف شاخه ، کلاف ، کویل و مویین و از نظر بازار در سه دسته DLP، TPC و DHP قرار می‌ گیرند و از نظر ضخامت دیواره به صورت  L، K و M وجود دارند و شما با توجه به در نظر گرفتن تمام این موارد باید لوله ی مسی مناسب خود را انتخاب و اری نمایید و قیمت لوله مسی در انواع مختلف آن متفاوت است .

 

 

 

لوله مسی